Älä urpoile uutenavuotena – poliisi voi takavarikoida ilotulitteet

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Lounais-Suomen poliisi puuttuu kertomansa mukaan vuodenvaihteessa tiukasti ja matalalla kynnyksellä ilotulitteiden väärinkäyttöön, kaikenlaiseen häiriökäyttäytymiseen sekä erityisesti nuorten päihteiden käyttöön. Samanlainen linja on odotettavissa myös muualla Suomessa. Poliisi kiinnittää huomiota erityisesti lasten ja nuorten turvallisuuteen.

– Päihteiden käyttö altistaa lapsen ja nuoren monenlaisiin vaaroihin. Tästä syystä alaikäisen uudenvuodenviettoon ei tulisi kuulua päihteitä ollenkaan, muistuttaa ylikomisario Toni Sjöblom Lounais-Suomen poliisin ennalta estävän toiminnon yksiköstä.

Jokaisesta havaitusta alaikäisen päihteidenkäyttötapauksesta ilmoitetaan aina sekä huoltajalle että lastensuojeluviranomaiselle.

Sjöblom painottaa asiassa vanhempien vastuuta ja ennaltaestäviä toimia – rakkautta, rajoja ja avointa keskusteluyhteyttä.

– Esimerkki ja mahdollisuus turvalliseen ja vastuulliseen juhlimiseen annetaan kotona, Sjöblom sanoo.

Poliisi kiinnittää valvonnassaan erityistä huomiota myös ilotulitteiden turvalliseen käsittelyyn. Väärinkäyttötilanteisiin puututaan erittäin tiukasti. Varomattomasta käsittelystä, räjähdesäännösten rikkomisesta tai järjestysrikkomuksesta seuraa aina sakkorangaistus. Lisäksi poliisi takavarikoi ilotulitteet – kuten myös aina silloin, kun niitä havaitaan alaikäisten hallusta.

– Kukin on itse vastuussa ilotulitteiden käytöstä sekä käytössä sattuneista vahingoista. Siksi on huomioitava paitsi paikalliset rajoitukset myös muut toimintaa koskevat ohjeet, kuten se, että ilotulitteita ei saa luovuttaa alaikäiselle, eikä niitä koskaan saa käyttää ihmisjoukon keskellä, Sjöblom listaa.

Kahden koronan rajoittaman uudenvuodenvieton jälkeen uudenvuoden juhlinta taas tänä vuonna odotettavasti kokoaa suuria määriä ihmisiä yleisille paikoille. Tästä syystä myös poliisi keskittää valvontaansa kaupunkien keskustoihin.

– Havaittuihin häiriöihin sekä rikoksiin puututaan tehokkaasti mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Valvomme aattona näkyvästi julkisilla paikoilla jo alkuillasta. Poliisin päätehtävänä on ylläpitää yleistä järjestystä ja turvallisuutta – myös juhlan keskellä, Sjöblom sanoo.