Näin säästät energiaa jääkaapillasi – materiaalivalinta ratkaisee paljon

Koti & Asuminen Ruoka · Tim Isokivi

Jääkaappi on lähes välttämätön osa keittiötä, mutta etenkin vanhemmat kylmälaitteet voivat olla melkoisia energiasyöppöjä. Rakennusyhtiö JM Suomi on tarjonnut vinkkejä arjen kylmälaitteen sähkönkulutuksen hillitsemiseksi.

Ruokien säilytyksessä kannattaa suosia lasipurkkeja, sillä ne varaavat muoviastioita paremmin kylmää. Pakkaukset kannattaa pitää suljettuina hajuongelmien ja sotkun välttämiseksi. Ruoan on myös hyvä antaa jäähtyä hyvin ennen jääkaappiin laittamista.

– Hyvin jäähdytettynä se ei nosta turhaan jääkaapin lämpötilaa, mikä säästää sähköä. Jos mietityttää, että uskaltaako ruokaa jättää pöydälle jäähtymään, niin ruuan jäähdyttäminen huoneenlämpöön ennen niiden siirtämistä jääkaappiin on ihan turvallista, JM Suomen vastuukorjauksen työjohtaja Aleksi Puhakka kertoo tiedotteessa.

Jääkaapin ovea ei kannata pitää turhaan auki. Mitä nopeammin oven sulkee, sitä vähemmän sähköä menee kaapin villentämiseen. Jääkaapin siistinä pitäminen puolestaan pidentää käyttöikää ja varmistaa sen toimivuuden.

Jääkaapin kokoon kannattaa kiinnittää huomiota sellaista hankkiessa. Kaappia olisi hyvä pitää mahdollisimman täytenä, sillä Puhakan mukaan tyhjä jääkaappi viilentää sen ilmaa turhaan.