Autoilu maksaa nyt enemmän – raha on muualta pois

Autot Lifestyle · Terhi Piiroinen

Auto on monille ihmisille ainoa mahdollinen tapa liikkua. Auton käyttö on pakollista alueilla, missä ei ole julkista liikennettä – saati kevyen liikenteen väyliä. Jotta arjen välttämättömät liikkumistarpeet hoituisivat sujuvasti, on oma auto jopa välttämätön.

Liikkumiskustannusten nousu on vaikuttanut myös muuhun kulutukseen. Koska joidenkin ihmisten on mahdotonta tinkiä autoilusta, joutuvat he karsimaan rahankäyttöä muista kohteista. Autoliitto selvitti syksyn barometrissaan muun muassa muutoksia ihmisten autonkäytössä ja liikkumisessa. Vastanneista 28 prosenttia kertoi vähentäneensä auton käyttöä asioinnissa, kuten kaupassa käynnissä, ja reilu kolmannes oli vähentänyt vapaa-ajan ajoja viikonloppuisin ja lomalla.

Luvut ovat pysyneet suurin piirtein samoina kuin keväällä tehdyssä barometrissa. Ihmiset käyttävät vähemmän rahaa matkailuun sekä erilaisten palveluiden ostamiseen. Lisäksi harrastuksista, viihteestä ja vaatteista on tingitty.

– Polttoainehintojen nousu ei näy täysimääräisesti autonkäytön vähenemisenä. Autoliiton barometrin mukaan kallis liikkuminen on pakottanut tinkimään muista menoista. Suomi on täysin riippuvainen tieliikenteestä eikä ole yhdentekevää, kuinka paljon liikkuminen maksaa. Liikkumiskustannusten nousulla on huolestuttavia heijastusvaikutuksia kaikkien suomalaisten elämään, Autoliitosta kerrotaan.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.