Energiasää vaihtelee nyt dramaattisesti – kylmä ja tuuleton ilma vaikuttaa

Koti & Asuminen · Tim Isokivi

Sää on muuttunut viikonlopuksi kylmempään ja talvisempan suuntaan. Talvinen korkeapaine tarkoittaa myös heikkenevää energiasäätä, varoittaa Ilmatieteen laitos. Vuoden ensimmäisen kokonaisen viikon alussa energiasää oli vielä tavanomainen.

Viikon loppua kohden energiasää kuitenkin huonontunut, sillä lämmityskustannukset lisääntyvät ja tuuleton sää heikentää tuulivoimailoiden tuotantoa. Sähkön pörssihinta oli perjantai-iltaan mennessä noussut 15 senttiin, mutta lauantaina illalla hinnan odotetaan taas laskevan selvästi alle kymmenen sentin.

Energiasään ennustetaan parantuvan jälleen ensi viikolla. Tiedossa on todennäköisesti voimakkaita tuulia, joka parantaa jälleen tuulivoimaloiden tuotantoa. Ilmatieteen laitos ilmoitti marraskuussa alkavansa julkaisemaan perinteisten sääennusteiden ohella ennusteita myös energiantuotannon näkökulmasta.