Tutkimus: Äidin suolistobakteerit vaikuttavat lapsen terveyteen ja kehitykseen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Helsingin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan äidin suoliston bakteerit luovuttavat vauvan suolistobakteereille lukuisia kehitykselle olennaisia geenejä, jotka osallistuvat vauvan immuunijärjestelmän ja kognitiivisen järjestelmän kehittymiseen. Geenien siirtymisestä äidiltä vauvan suolistobakteereille on apua esimerkiksi ravintoaineiden hyödyntämisessä.

Helsingin yliopiston, Massachusetts Institute of Technologyn ja Harvardin yliopiston Broad-instituutin tutkijoiden uudessa tutkimuksessa kävi ilmi, että äidin suolistomikrobiston vaikutukset ulottuvat pitkälle lapsuuteen. Tutkimuksessa löydettiin imeväisten suolistobakteerien genomeista satoja geenejä, jotka olivat peräisin äidin bakteereista. Nämä geenit osallistuvat lapsen immuunijärjestelmän ja kognitiivisen järjestelmän kehittymiseen ja auttavat vauvaa käsittelemään muuttuvaa ruokavaliota sen kasvaessa.

Tutkimuksen tulokset osoittavat, että bakteerien geenien siirtyminen äidistä vauvaan ei ole kertaluonteinen tapahtuma synnytyksen yhteydessä, vaan jatkuva prosessi koko vauvan ensimmäisen elinvuoden ajan.