Maailman parhaat passit listattiin jälleen – näin Suomi sijoittui

Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Vuosittain laadittava Henley Passport Index paljastaa, missä maissa ovat tehokkaimmat passit. Passien tehokkuus määritellään sen mukaan, kuinka moneen maahan niillä pääsee matkustamaa ilman etukäteen hankittua viisumia.

Vuoden 2023 listauksen ensimmäiselle sijalle nousi Japani, jonka passilla voi matkustaa viisumitta peräti 193 maahan. Toiseksi parhaat, 192 maahan oikeuttavat passit löytyvät jaetulla sijalla Singaporesta ja Etelä-Koreasta. Jaetulla kolmannella sijalla ovat Saksan ja Espanjan passi, joilla pääsee ilman viisumia 190 maahan.

Suomi jakaa listan neljännen sijan Italian ja Luxemburgin kanssa. Suomen passilla pääsee nykyään matkustamaan viisumitta yhteensä 189 maahan. Viidennellä sijalla ovat 188 maahan oikeuttavat Itävallan, Ruotsin, Tanskan ja Hollannin passit.

Listauksen heikoin passi löytyy Afganistaissa, jolla pääsee ilman viisumia 27 maahan. Heikoimmille sijoituksille joutuivat myös Irak, Syyria, Pakistan ja Jemen. Lista pohjaa Kansainvälisen ilmakuljetusliitto IATAn tietoihin.

1. Japani (193)2. Singapore, Etelä-Korea (192)3. Saksa, Espanja (190)4. Suomi, Italia, Luxemburg (189)5. Itävalta, Tanska, Hollanti, Ruotsi (188)6. Ranska, Irlanti, Portugali, Iso-Britannia (187)7. Belgia, Tshekki, Uusi-Seelanti, Norja, Sveitsi, Yhdysvallat (186)8. Australia, Kanada, Kreikka, Malta (185)9. Unkari, Puola (184)10. Liettua, Slovakia (183)