Siperialaiskaupungissa pakkasta yli 60 astetta – kylmintä 20 vuoteen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomessa tammikuuta on vietetty tavanomaista lauhemmissa merkeissä, mutta Siperiassa tilanne on päivastainen. Maailman kylmimpiin kaupunkeihin kuuluvassa Jakutskissa elohopea on valahtanut vielä normaalia alemmas.

Venäjän Sahan tasavallassa sijaistsevassa Jakutskissa mitattiin -62,7 astetta. CNN-uutissivuston mukaan kyseessä on kylmin kaupungissa mitattu lämpötila yli 20 vuoteen. Vielä kahta päivää aikaisemmin Jakutskissa mitattiin -50 astetta.

Jakutskia on tänä talvena koetellut harvinaisen kauan kestänyt kylmä jakso. Tammikuu onkin tilastollisesti kaupungin kylmin kuukausi. Kylmät ilmat eivät ole rajoittuneet Siperiaan, sillä myös monissa muissa Venäjän osissa on rikottu pakkasennätyksiä.

Kylmyys voi olla ikiroudan päälle rakennetussa, noin 355 500 asukkaan Jakutskissa hengenvaarallista, ja esimerkiksi paleltumien uhka on talvella jatkuvasti läsnä. Paikalliset pyrkivät ehkäisemään kymyyden terveyshaittoja äärimmäisen kerrospukeutumisen avulla.