Valtava jäävuori irtosi Etelämantereelta – kokoa lähes Lontoon verran

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Etelämantereelta on irronnut valtavan kokoinen jäävuori. Sen pinta-ala on uutistoimisto ADP:n mukaan noin 1 550 neliökilometria. Koko vastaa lähes Suur-Lontoon aluetta.

Jäävuori irtosi 150 metrin paksuisesta Bruntin jäähyllystä, jossa havaittiin halkeamia jo vuosia sitten. British Antarctic Survey -tutkimuslaitoksen mukaan tuore jäävuoren irtoaminen ei johtunut arktisia alueita lämmittävästä ilmastonmuutoksesta. Sen sijaan taustalla oli luonnollinen prosessi.

Jäävuoren irtoamista seurattiin läheiseltä Halley VI -tutkimusasemalta. Irtoamisesta ei aiheutunut vaaraa asemalle jo jotain vuosia sitten lähemmäs sisämaata siirrettyä asemaa. Bruntin jäähyllystä irtosi noin vuosi sitten myös toinen, yli 1 200 neliömetrin kokoinen jäävuori.