Mökkiläiset huomio! Saimaannorpan pesintä on alkanut

Matkailu · Terhi Piiroinen

Maailman ainoat saimaannorpat elävät Järvi-Suomen alueella. Norppien pesintä on nyt alkanut ja tämä tarkoittaa turhan jäällä liikkumisen välttämistä. Uhanalaiset eläimet säikkyvät herkästi vieraita ääniä ja kokevat jopa askelten tärinän uhkaavaksi.

– Saimaannorpan pesimärauha häiriintyy helposti vieraista äänistä, jopa askelten tärinästä. Ne aiheuttavat pakoreaktion. Emon usein toistuvat pakoon sukeltamiset haittaavat imetystä, minkä seurauksena poikasen vieroituspaino jää alhaiseksi ja hengissä säilymisen mahdollisuus pienenee. Kuutin usein toistuvat sukeltamiset voivat aiheuttaa kuutin kylmettymisen ja kuoleman, alueen ELY-keskukset tiedottavat.

Saimaannorpan häiriöherkin aika eli pesimäaika kestää tammikuusta huhtikuuhun. Tällöin ei saa meluta tai päästää koiria vapaana hangelle. Metsähallituksen koordinoimat saimaannorpan apukinosten kolaukset ovat käynnistyneet. Norppa kaipaa ihmisen apua ja valveutuneisuutta, jotta se ei kuole sukupuuttoon.