Tiedemiehet yrittävät herättää dodon henkiin – kuoli sukupuuttoon 1600-luvulla

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Mauritiuksendodo eli drontti on ihmisille tuttu lähinnä Liisa Ihmemaassa -elokuvasta. Lintu oli lentokyvytön ja suurikokoinen kyyhkysiin kuuluva tepastelija. Nyt tiedemiehet aikovat herättää linnun henkiin geeninmuokkaustekniikan avulla.

Lintu kuoli sukupuuttoon 1600-luvulla. Nyt on olemassa geeninmuokkaustekniikoita, joiden avulla tutkijat voivat palauttaa olennon takaisin eloon. Geeniasiantuntijat louhivat dodo-genomista keskeisiä piirteitä, joiden avulla perimä kootaan uudelleen elävän sukulaislajin kehossa. Sekvensoinnin mukaan dodot ovat lähintä sukua kyyhkysille.

Tutkijat uskovat, että heidän työnsä voisi auttaa myös harvinaisten lajien suojelemisessa ja sellaisten eläinten, jotka eivät ole vielä sukupuuttoon kuolleita. Biologit ovat kuitenkin eri mieltä siitä, pitäisikö tutkimuksia jatkaa.

Geenimuokkausyritys Colossal Biosciences johtaa projektia. Yritys on jo aloittanut hankkeen, jonka avulla yritetään elvyttää henkiin villamammutti. Moni haaveilee näkevänsä eläviä dinosauruksia muutenkin kuin elokuvissa. Valitettavasti dinot eivät kuulu listalle – ainakaan vielä.