Ruoan myynti laski päivittäistavarakaupoissa – yksi syy ylitse muiden

Ruoka · Tim Isokivi

Päivittäistavarakauppojen myynnissä ilmeni viime vuonna muutoksia. Päivittäistavarakaupan (PTY) tiedotteen mukaan useiden perusraaka-aineiden kuten kalan, vihannesten ja lihan myynnin määrä laski. Taustalla on ainakin osittain paluu normioloihin koronan jälkeen.

– Osa myynnin määrän laskusta johtuu siitä, että kuluttajat palasivat koronarajoitusten poistumisen jälkeen aterioimaan ravintoloissa ja lounasruokaloissa. Myyntitilaston perusteella ei voi tehdä päätelmiä kokonaiskulutuksesta tai kulutuksen rakenteesta, kertoo Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto.

Myynnin määrä kasvoi yksittäisissä tuoteryhmissä kuten vauvanruoissa, virvoitusjuomissa, pastatuotteissa ja valmisruoissa. Merkittävä rakenteellinen muutos ilmeni myös alkoholittomien juomien myynnissä. Niiden myynnin arvo ylitti alkoholijuomien myynnin arvon.

Edelliseen vuoteen verrattuna päivittäistavarakaupan myynti kasvoi 3,3 prosenttia ja elintarvikkeiden sekä alkoholittomien juomien myynti 5,0 prosenttia. Luodon mukaan kasvu kuitenkin selittyy hintojen nousulla. Kaupan yritysten kustannukset ja valmistajille maksetut hinnat ovat nousseet merkittävästi.