Ikä ja terveys vaikuttavat työllistymiseen – kuntokuuri on kaikkien etu

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK selvitti suurimpia esteitä työllistymiselle. Työttömyyden syistä kertovan top 11 -listan kärjessä on huono terveydentila. Toiseksi tärkeimmäksi syyksi nousee ikä. Terveysongelmien merkitys korostuu, kun työttömyyttä on jatkunut yli vuoden.

– Tutkimuksen tulokset muistuttavatsiitä, että mikään yksittäinen toimenpide ei yksin tarjoa ratkaisua työllisyyden parantamiseen. Siksi on tärkeää tunnistaa työttömyyden taustalla olevat syyt ja räätälöidä toimenpiteet niiden mukaan yksilöllisesti, sanoo SAK:n työvoimapolitiikan asiantuntija Alli Tiensuu.

Työttömät pitävät suurimpina työllistymisensä esteinä huonoa terveydentilaa ja ikää, joka ei vastaa työnantajien odotuksia. Alli Tiensuun mukaan olennaista on, että työttömyys ei pääse pitkittymään ja henkilön työ- ja toimintakyky selvitetään heti työttömyyden alussa. Ihmisiä tulee siis kannustaa terveellisiin elämäntapoihin ja kuntoiluun. Työtä tulee tarjota aktiivisesti myös henkilöille, joiden työkyky on heikentynyt. Tämä edellyttää työn muokkaamista, muun muassa mahdollisuutta tehdä tarvittaessa osa-aikatyötä.

Tutkimuksesta käy myös ilmi, että selvällä enemmistöllä työttömistä on toimeentulovaikeuksia. Eniten taloudellisia vaikeuksia on matalasti koulutetuilla työttömillä, joita rasittaa usein myös ulosottovelka.