Pariskuntien ei tarvitse asua saman katon alla – voi olla hyväkin ajatus

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Uusperheen perustamisen sijaan parisuhde voi tarkoittaa kahta eri kotia. Yhä useammin pariskunnat haluavat pitää oman asuntonsa, mutta silti olla parisuhteessa rakastamansa henkilön kanssa. Tämä on toimiva järjestely etenkin silloin, jos suhteen molemmilla osapuolilla on lapsia ja vielä eri paikkakunnilla.

Kun suhteen osapuolet viettävät yhdessä aikaa, on heidän yhdessäolonsa laadukasta ja intensiivistä. Kipinä säilyy ja molemmilla on myös omat identiteettinsä parisuhteen lisäksi. Järjestely ei välttämättä toimi kaikille, mutta esimerkiksi pitkään sinkkuna olleelle voi olla kynnyskysymys jakaa oma elämänsä toisen ihmisen kanssa. Erillään asuen saa omaa tilaa, mutta silti elämässä on tärkeä ihminen, jonka kanssa voi jakaa ilot ja surut – sekä aktiivisena pysyvän intiimielämän.

Erillään asuminen vaatii järjestelyitä ja tarpeeksi yhdessäoloaikaa. Kun pari pääsee kahdestaan vaikkapa lomalle, otetaan yhdessäolosta kaikki ihana irti. Arkena saatetaan viettää aikaa yhdessä viikkoja, mutta tarpeen vaatiessa saa omaa aikaa toisen osapuolen viettäessä aikaa omassa kodissaan. Miinuspuolena ovat kustannukset, sillä yhden huushollin ylläpitäminen on helpompaa ja halvempaa kuin kahden erillisen kodin pyörittäminen.