Ravintola-ala järkyttyi tupakkalain suunnitelmista

Matkailu · Terhi Piiroinen

Suomessa on tehty tiukkoja suunnitelmia tupakoimisen hillitsemiseksi. Työryhmät ovat esittäneet, että tupakointi kiellettäisiin esimerkiksi ravintoloiden terasseilla ja yleisötilaisuuksien anniskelualueilla. Huvipuistoissa ja urheiluareenoilla tupakointi kiellettäisiin kokonaan.

Matkailu- ja ravintola-alan edustajien mukaan tupakkalakiesityksessä ei ole otettu lainkaan huomioon esityksen aiheuttamia häiriöiden ja roskaantumisen lisääntymistä ja yritysten järjestyksenvalvonnan huomattavaa vaikeutumista ja kustannusten kasvua.

– Tupakoinnin kieltäminen ulkona olevilla anniskelualueilla, urheiluareenoilla ja huvipuistoissa siirtäisi tupakoinnin niiden välittömässä läheisyydessä oleville julkisille paikoille. Nämä paikat eivät ole yritysten valvonnassa eikä niillä ole tupakantumpeille varattuja roskiksia. Tämä lisäisi järjestyshäiriöitä ja roskaantumista puistoissa ja kaduilla, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry jyrähtää.

– Ulkona olevien anniskelualueiden tupakointikielto lisäisi järjestyksenvalvonnasta aiheutuvia kustannuksia ravintoloissa, festivaaleilla, messuilla ja kongresseissa ja vähentäisi asiakasviihtyisyyttä. Huvipuistoissa porttien ulkopuolelle poistuvien asiakkaiden oikeutta päästä alueelle jouduttaisiin selvittämään ja esimerkiksi stadioneilla palaaville asiakkaille jouduttaisiin tekemään uusia turvatarkastuksia.

Kaikki Euroopassa matkanneet tietävät, että EU:n alueella on edelleen maita joissa saa polttaa tupakkaa entiseen malliin jopa ravintoloiden sisällä. Suomessa yhteiskunta pyrkii holhouksella edistämään terveellisempiä elintapoja, mutta usein ongelma ainoastaan siirtyy.