Asuntokauppa alkanut piristyä – nyt on ostajan markkinat

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Asuntonäytöillä liikkuu nyt selvästi enemmän väkeä kuin vielä tammikuussa, ja myös kauppamäärissä on nähtävissä nousua. Ostajien kannalta tilanne on nyt aiempaa houkuttelevampi merkittävästi kasvaneen tarjontamäärän ja asuntojen hintojen laskun myötä.

– Asuntomarkkinoilla on tapahtunut selvää piristymistä helmikuusta lähtien. Välittäjämme eri puolilta Suomea kertovat uutta kotia etsivien yhteydenottojen ja asuntonäytöillä kävijöiden määrän selvästä kasvusta. Myös helmikuun kauppamäärissä näkyy selvää nousua tammikuuhun verrattuna, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton (KVKL) mukaan viime kuussa Suomessa myytiin 43,6 prosenttia vähemmän asuntoja kuin tammikuussa 2022. Uusien asuntojen kauppamäärä putosi 77,9 prosenttia vuodentakaisesta.

– Uudisasuntokaupan osalta tilanne on surkea, eikä valoa tunnelin päässä ole vielä oikein näkyvissäkään. Esimerkiksi Espoossa uudisasuntoja myytiin tammikuussa 90 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Vuoden 2022 tammikuussa Vantaalla myytiin enemmän uudisasuntoja kuin Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla yhteensä viime kuussa. Onhan tämä ennennäkemätöntä, painottaa Rantanen.

– On mielenkiintoista nähdä, mitä mökki- ja vapaa-ajan asuntojen markkinoille tapahtuu tänä keväänä. Pidän hyvin mahdollisena, että monet koronavuosien aikana lainarahalla kesämökin tai talviasuttavan kakkoskodin ostaneet pohtivat nyt niiden myyntiä lämmitys- ja muiden käyttökustannusten nopean ja rajun nousun seurauksena. Suomessahan suurin osa talviasuttavista vapaa-ajan asunnoista on sähkölämmitteisiä, kertoo Rantanen.