Yötaivaalla harvinainen ilmiö – Venus ja Jupiter lähenevät toisiaan

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kevättalven ilta- ja yötaivaalla voi nähdä harvinaislaatuisen ja näyttävän ilmiön. Venus ja Jupiter näkyvät pian taivaalla lähempänä toisiaan kuin aikoihin. Näkyä voi todistaa paljain silmin.

Venus ja Jupiter ovat lähestyneet toisiaan taivaankannella koko helmikuun ajan. Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan mukaan lähin kohtaaminen tapahatuu 2. maaliskuuta. Ne näkyvät noin puolen asteen eli täysikuun halkaisijan päässä toisistaan.

Ursan mukaan hyvä havaintohetki on noin kello seitsemän illalla, jolloin planeetat erottuvat hyvin ja ovat edelleen melko korkealla taivaalla. Kiikareilla voi jopa erottaa Jupiterin suurimmat kuut. Ilmiön näkyvyys tosin riippuu tosin tietenkin sääolosuhteista.

Vaikka Venuksen ja Jupiterin kohtaamista ei torstaina pääsisikään näkemään, kannattaa iltataivaalle tähyillä jo ennen sitä ja senkin jälkeen. Kumpikin planeetta ja niiden välissä ollut kuunsirppi erottuivat taivaalta hyvin esimerkiksi keskiviikkoiltana.

Venus ja Jupiter näyttävät tietenkin olevan lyhyen etäisyyden päässä vain Maapallolta katsottuna, sillä todellisuudessa planeettojen välillä on noin 660 miljoonan kilometrin välimatka. Planeetat kohtaavat seuraavan kerran taivaalla aamusella elokuussa 2025, mutta tuolloin etäisyys on huomattavasti isompi.