Suomi hakee Kalevalalle Euroopan kulttuuriperintötunnusta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomen kansalliseepokselle, Kalevalalle on haettu Euroopan kulttuuriperintötunnusta. Keskiviikkona 1. maaliskuuta jätetyssä hakeuksessa Kalevalalle on tavoitteena saada tunus elävänä eeposperinteenä. Asiasta tiedotti hankkeen päähakija Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS).

Euroopan komissio tekee päätöksen asiassa kevääseen 2024 mennessä. Euroopan kulttuuriperintötunnus on EU:n alainen kulttuuriperintötoimi, jonka hakua ja toimeenpanoa koordinoi Suomessa Museovirasto.

Elias Lönnrotin kirjoitti vuonna 1849 julkaistun Kalevalan karjalaisten ja suomalaisten kansanruojen pohjalta. Sillä on SKS:n mukaan ollut alusta lähtien vahva yhteiskunnallis-poliittinen ulottuvuus. Sen monitulkintaisuuden ja tulkintojen jännitteisuuden kerrotaan ilmentävän eepoksen suurta symbolista arvoa.

– Teos saa jatkuvasti uusia tulkintoja yksilöiden ja yhteisöjen, ammattilaisten ja harrastajien toiminnassa: esimerkiksi metallimusiikkifanit ammentavat kalevalaisesta mytologiasta ja Kalevalan teemat kertautuvat fantasiakirjallisuudessa ja sen filmatisoinneissa. Kalevalainen luontosuhde ja Kalevala-teemaiset käsityöt ja tatuoinnit näkyvät laajalti muun muassa sosiaalisessa mediassa, SKS:n tiedotteessa kerrotaan.