Nettikirppiksillä huijanneet jäivät kiinni – käärivät petoksilla yli 40 000 euroa

Digi Ohhoh! Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Oulun poliisilaitos on saamassa valmiiksi laajan verkkopetosvyyhdin tutkinnan. Siinä joukko ammattimaisia toimijoita huijasi uhreilta rahaa uskottavien verkkomyynti-ilmoitusten avulla. Rikoskokonaisuus saatetaan syyteharkintaan lähipäivinä.

Vyyhti käsitti 19 petosta, yhden törkeän petoksen, yhden petoksen yrityksen ja kuusi identiteettivarkautta. Teot tapahtuivat eri puolilla Suomea maalis-kesäkuussa 2022. Tekijät olivat luoneet myynti-ilmoituksia pääsääntöisesti Nettivene-, Nettikaravaani- ja Tori.fi-sivustoilla.

Poliisin mukaan myyjinä esittäytyneet olivat pyytäneet ostajaehdokkailta käsirahaa. Ostajien maksettua myynti-ilmoitukset poistettiin, eikä myyjiin saatu enää yhteyttä. Petosten tekijät huijasivat asianomaisilta yhteensä yli 40 000 euroa.

Poliisi vangitsi esitutkinnan aikana pääepäillyn, joka hyötyi rikoksista eniten. Selvityksen mukaan hän käytti hyväkseen yhteiskunnan vähäosaisimpia henkilöitä rikoksissa peittääkseen oman osallisuutensa tekoihin. Poliisi epäilee rahaliikenteen hoitamiseen ja esimerkiksi myynti-ilmoitusten tekemiseen osallistuneen seitsemän muuta henkilöä, jotka on sittemmin otettu kiinni tai pidätetty.

Oulun poliisilaitoksella on kesken toinenkin laaja esitutkintakokonaisuus, jossa tekotapa on sama mutta pääepäilty eri. Poliisi muistuttaa jälleen nettikaupan vaaroista ja kehottaa kansalaisia harkitsemaan vakavasti, maksaako tuotteesta etukäteen sitä näkemättä.