Talven pakkasennätykset paukkuivat – uusia ennätyksiä tuskin tulossa tänä keväänä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kulunut talvikausi on ollut keskimääräistä lauhempi. Maaliskuussa koko Suomessa on kuitenkin ollut hieman ajankohdan keskiarvoa kylmempää, ja luntakin on sadellut runsain määrin. Myös talven pakkasennätykset ovat paukkuneet.

Kuluvan talven koko Suomen pakkasennätys meni maanantaina rikki Utsjoen Kevijärvellä, jossa mitattiin -35 astetta. Torstain ja perjantain välisenä yönä meni puolestaan rikki Etelä-Suomen alueen tämän talven pakkasennätys. Etelä-Karjalan Konnunsuolla mitattiin 30,4 astetta.

Uusia kuluvan talven pakkasennätyksiä ei todennäköisesti mitata enää tämän kevään aikana. Päivystävä meteorologi Antti Jylhä-Ollila kertoi Ylelle sään lämpenevän hiljalleen. Hänen mukaansa päivisin aletaan olla jo nollassa tai hieman sen yläpuolella.

Tämän talven pakkasennätykset eivät olleet aivan samanlaisissa lukemissa kuin joinakin vuosina. Esimerkiksi tammikuussa 2017 Muoniossa mitattiin -41,7 astetta ja helmikuussa 2012 Inarissa -42,7 astetta. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan Suomen mittaushistorian kylmin lämopötila, -51,5 astetta mitattiin Kittilän Pokassa 28. tammikuuta 1999.