Miten erikoisjoukkojen sotilas hallitsee mielensä? Konstit vähentävät myös arkielämän stressiä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kuvittele itsesi erikoisjoukkojen sotilaaksi keskelle vaativaa operaatiota. Kuinka pidät pään kylmänä tilanteessa? Pohdi sen jälkeen tavallista arkielämän tilannetta, jolloin tunsit itsesi stressaantuneeksi. Uskon, että arkinen ongelma tuntuu olevan helpommin ratkaistavissa sen jälkeen, kun vertaa tilannetta kriisinhallintatehtäviin.

Puolustusvoimien erikoisjoukkokoulutus tunnetaan rankkuudestaan. Fyysisen rääkin lisäksi koulutuksessa treenataan resilienssiä, eli henkistä kestokykyä. Vesapekka Larkkonen, Sami Ruotsi ja Juuso Aho ovat entisiä erikoisjoukkosotilaita, jotka jakavat uudessa kirjassa tärkeimmät oivalluksensa erikoisjoukkojen koulutuksesta sekä vaativista kriisinhallintatehtävistä ja ulottavat ne siviilielämän tilanteisiin.

Erikoisjoukkotoiminta perustuu pitkälti harjoitteluun: kun perustoiminta on hiottu täydelliseksi, käytännön asiat eivät vie niin paljon kaistaa kovan paikan tullen. Tämä on erinomainen tapa vähentää stressin määrää siviilielämässäkin – minimoidaan keskittymistä vaativien asioiden määrä. Tällöin säilyy myös hallinnan tunne.

Sotilaan työssä on kovuuden sijaan olennaista joustavuus, kysy sopeutua sekä sietää epävarmuutta ja jatkuvaa muutoksen tilaa. Samoista taidoista on hyötyä meille kaikille. Joustavaa mieltä voi ja kannattaa harjoitella. Voima pinnan alla – vahva mieli erikoisjoukkosotilaiden opeilla -niminen teos ilmestyy 3. huhtikuuta.