Suomessa on nähty kevään ensimmäinen leskenlehti – myös muuttolintuja tullut takaisin

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomi on pitkä maa, joten kevät saapuu hieman eri aikaan kaupunkeihin riippuen siitä, kuinka pohjoisessa tai sisämaassa alue sijaitsee. Kun saaristossa nautitaan kevään ensimmäisistä merkeistä, on Lapissa vielä metritolkulla lunta.

Luontoliiton kevätseurannan mukaan Suomessa on jo tehty ensimmäiset havainnot leskenlehdistä. Lisäksi pajut ovat alkaneet kukkia ja osa aikaisista muuttolinnuista on tullut maahan takaisin. Jossain on nähty jo kekomuurahaisia ahertamassa.

– Monille ihmisille yksi tutuimmista kevään merkeistä on se, kun ensimmäiset leskenlehdet ilmestyvät kadunvarsille ja lähiluontoon. Tämän kevään ensimmäinen leskenlehtihavainto ilmoitettiin Siuntiosta ja Etelä-Suomessa puhaltavat jo keväiset tuulet. Harmaasta maasta puskevat leskenlehdet sekä varhaisin keväällä kukkivat pajut ovat tärkeä ravinnonlähde kevään ensimmäisille perhosille ja kimalaisille, Luontoliitto kertoo.

Kevätseuranta-kampanja toteutetaan yhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon kanssa ja havainnot tallennetaan museon tietokantaan. Kuka tahansa voi osallistua kevät seurantaan.