Kuuluuko politiikka kouluun? Noin 60 prosenttia pitää sopimattomana

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Yhdysvalloissa on toteutettu kyselytutkimus, jonka mukaan 57 prosenttia vanhemmista pitää opettajalle sopimattomana kertoa omista poliittisista mielipiteistään tai kannoistaan. Vanhemmat eivät haluaisi, että politiikkaa sotketaan osaksi peruskoulun opetussuunnitelmaa.

Hieman suurempi osa vanhemmista oli kyselyn mukaan sitä mieltä, että poliittisilla näkemyksillä ei ole sijaa julkisessa koulutuksessa laisinkaan. Sama pätee koululaisten käyttämiin kirjastoihin, joissa lainattavan kirjallisuuden tulisi olla mahdollisimman neutraalia tai sellaista, että saatavilla on tasapuolisesti uskonnoista, rasismin historiasta, seksuaalisesta suuntautumisesta ja sukupuoli-identiteetistä kertovia teoksia ilman, että yhtä ryhmää suositaan muita enemmän esimerkiksi poliittisin perustein.

Ihmiset ovat suopeampia muiden ammattiryhmien, kuten urheilijoiden ja valtion virkamiesten mielipiteisiin liittyen heidän poliittiseen kantaansa. Politiikasta mielipiteitään ilmaisevia opettajia ei kuitenkaan katsota hyvällä. Kyselyn toteutti Grinnell College National Poll.