Marsin uudisasukkaat rakentavat talonsa perunoista?

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Tutkijat ovat visioineet, että ensimmäiset Marsin ihmisasukkaat voisivat asua perunoista rakennetuissa kodeissa. Rakennusmateriaalia kutsutaan nimellä StarCrete. Yksinkertaisuudessaan se tarkoittaa materiaalia, jossa on perunatärkkelystä, regoliittia ja suolaa.

Manchesterin yliopiston tutkijat ovat luoneet marsilaisen rakennusmateriaalin. Avaruuden talotuote on kaksi kertaa tavallista betonia vahvempaa, ja sitä on helppo valmistaa edullisesti yksinkertaisten ainesosien ansiosta. Tiedossa ei ole, koska ensimmäiset perunajauhot aiotaan lennättää Marsiin.

– Koska aiomme tuottaa tärkkelystä astronauttien ruoaksi, on järkevää tarkastella sitä myös sideaineena. Nykyiset rakennustekniikat vaativat monien vuosien kehitystä ja vaativat huomattavaa energiaa sekä raskaita prosessointilaitteita. Tämä lisää kustannuksia ja monimutkaisuutta tehtävään. StarCrete yksinkertaistaa tehtävää ja tekee rakentamisesta halvempaa ja toteuttamiskelpoisempaa, tutkimusta johtanut tohtori Aled Roberts sanoi.