Haluatko eroon pömppömahasta? Nuku kahdeksan tuntia yössä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Alle kahdeksan tunnin yöunet voi vaikuttaa vartalon malliisi. Sleep Medicine -lehdessä julkaistu uusi tutkimus tutki univajeen ja sisäelinten rasvan välistä yhteyttä. Vaarallinen rasva kerääntyy elinten ympärille ja tämä liittyy suoraan aineenvaihduntasairauksiin ja insuliiniresistenssiin.

Uusi tutkimus osoittaa, että yksi tunti vähemmän unta voi lisätä sisäelinten rasvamassaa noin 12 grammalla. Unen hyöty näyttää tasaantuvan noin kahdeksan tunnin paikkeilla. Univajeella on muitakin vaaroja kuin vatsamakkaran kasvaminen, kuten lisääntynyt infektioriski, aivojen ikääntyminen ja jopa muutokset käyttäytymisessä.

Ympäristötekijöiden, stressin tai huonojen elämäntapatottumusten aiheuttama sisäelinten rasva on uhka yleiselle terveydelle ja hyvinvoinnille. Se voi johtaa tyypin 2 diabetekseen, sydänsairauksiin, aivohalvaukseen, rintasyöpään ja Alzheimerin tautiin. Ihmisten tulisi noudattaa terveellisiä elintapoja, johon kuuluvat myös 7-8 tunnin säännölliset yöunet.