Retkeilijät tekivät lumivyörystä hätäilmoituksen Lapissa – lumivyöryn merkkejä ei ole löydetty vielä

Matkailu · Terhi Piiroinen

Urho Kekkosen kansallispuistossa etsittiin keskiviikkona lumivyöryyn jääneitä retkeilijöitä. Heidät löydettiin. Nyt on selvinnyt, että kyse ei välttämättä ollutkaan lumivyörystä.

Sää Urho Kekkosen kansallispuiston alueella Pohjois-Lapissa oli keskiviikkona todella huono tuulen ja lumipyryn takia. Vaikka keskiviikkoinen hätätilanne ei välttämättä johtunutkaan lumivyörystä, lumivyöryjen riski on Lapin tuntureilla nyt todellinen. Lumivyöryennusteita voi seurata Ilmatieteen laitoksen sivuilla. Esimerkiksi Tunturi-Lapissa on lumivyöryjä ollut tänä talvena jo useampi. Tunturiin ei kannata lähteä lainkaan huonolla kelillä.

– Apua hälyttäneet retkeilijät erkaantuivat eilen toisistaan kovassa lumisateessa ja pelästyivät, että osa seurueesta oli jäänyt lumivyöryn alle ja tekivät lumivyörystä hätäilmoituksen. Kova lumisade voi yllättää vaeltajat loivemmillakin osuuksilla. Umpihanki on raskas kulkea. Toivomme, että vaeltajat eivät ota tällaisella säällä ylimääräisiä riskejä, aluejohtaja Pirjo Seurujärvi Metsähallituksen Luontopalveluista kertoo.

Metsähallitus ei ole kuitenkaan löytänyt Siliäselän ja Pälkkimäojan välisestä kurusta merkkejä lumivyörystä. Alueella liikkuu myös poronhoitajia, jotka ovat luvanneet kertoa Luontopalveluille lisätietoja, jos muualta maastosta löytyy lumivyöryn merkkejä.