Vuoden korkein hanki mitattiin Kainuussa – lunta on edelleen Ahvenanmaalla asti

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kevät otti maaliskuun lopulla takapakkia. Koko maahan levisi sadealueita, jotka toivat mukanaan sankkaa lumisadetta etelää myöten. Sääpalvelu Forecan mukaan lunta oli maalis-huhtikuun vaihteessa Suomessa monin paikoin 5-20 senttiä enemmän kuin tavallisesti samaan vuodenaikaan.

Suomen tämän talven lumisin paikka on Kainuussa. Ristisjärven Mustavaaran havaintoasemalla lumensyvyydeksi mitattiin keskiviikkona 29. maaliskuuta 128 senttiä. Lunta on käytännössä kaikilla sitä mittaavilla havaintoasemilla, sillä jopa Ahvenanmaan Jomalassa lumensyvyydeksi mitattiin torstaiaamuna 12 senttiä.

Viime vuosien Suomen suurin lumensyvyys mitattiin 29. maaliskuuta 2017. Tuolloin lunta oli Kilpisjärven havaintoasemalla 140 senttiä. Helsingin viime vuosien suurin lumensyvyys mitattiin 7. helmikuuta 2019, jolloin Kaisaniemen havaintoasemalla lunta oli 46 senttiä.

Lunta sataa eri puolilla Suomea todennäköisesti vielä huhtikuun aikanakin. Ristijärven 128 sentin lumensyvyys saattaa Forecan meteorologi Anna Latvalan mukaan vielä ylittyä lähiviikkoina.