Hiekoitushiekka kannattaa kierrättää – kastele ennen lakaisemista

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Katujen ja pihojen kevätpuhdistus on alkanut. Hiekka kannataa kastella ennen lakaisemista, jotta se ei pölyä liikaa. Hiekoitussepeli kannattaa kierrättää, eli varastoida joko seuraavaa talvea varten tai toimittaa jäteasemalle.

Katujen ja pihojen hiekoitushiekkaa ei saa panna sekajäteastiaan. Sitä ei myöskään saa poistaa lehtipuhaltimella ainakaan pääkaupunkiseudulla. Puhaltaminen nostaa paljon pölyä ilmaan. Lisäksi on hyvä vaihtaa kesärenkaat heti kelien salliessa. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat siten katupölyä.

Katupölyn hengittäminen ei ole terveellistä kenellekään. Pölyn terveysvaikutuksille ovat erityisen herkkiä astmaatikot, pienet lapset sekä ikääntyneet ja hengitystie- ja sydänsairaat. Katupöly aiheuttaa ärsytysoireita, kuten nuhaa, yskää sekä silmien ja kurkun kutinaa. Lisäksi katupöly pahentaa usein sydän- ja hengityssairaiden oireita.

– On tärkeää kastella pihat ja jalkakäytävät ennen kuin harjaa hiekat pois. Näin pölyä syntyy paljon vähemmän kuin kuivaa hiekkaa lakaistessa. Myös harjauksen lopuksi voi vielä suihkuttaa pinnat puhtaaksi vedellä yöpakkaset ja liukkaus huomioiden, kertoo HSY:n ilmansuojeluyksikön päällikkö Hanna Manninen.