Tiesitkö? Tällainen määrä soijakastiketta on hengenvaarallista

Ruoka Terveys · Tim Isokivi

Soijakastiketta lisätään moniin aasialaisiin ruokiin, mutta aivan mielettömiä määriä sitä ei kannata käyttää. Sen lisäksi että liika suolaisuus voi pilata ruoan maun, saattaa liiallinen soijakastikkeen nauttiminen koitua jopa hengenvaaralliseksi.

Potentiaalinen vaarallisuus johtuu soijakaistikkeen korkeasta suolapitoisuudesta, sillä yhdessä ruokalusikallisessa maustekastiketta on noin 900 milligrammaa suolaa. Aasialaisten ruokien ystäville helpotuksena kastikkeesta ei voi kuitenkaan järin helposti saada vahingossa yliannostusta. Vaarallinen annos olisi neljännesgallona eli noin 0,9 litraa.

Vaikka määrä on melko suuri, on IFL Science -sivuston mukaan soijakastikemyrkytystapauksia todistettavasti sattunut. Esimerkiksi vuonna 2013 eräs 19-vuotias yhdysvaltalainen nuori joi lähes litran verran soijakastiketta, joutui ensihoitoon ja vaipui koomaan. Hypernatremiasta kärsinyt teini kuitenkin virkosi hoidon ansiosta kolme vuorokautta myöhemmin.