Katupöly aiheuttaa terveyshaittoja – pitoisuudet ovat nyt korkealla

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suomessa on mitattu ilmanlaadussa välttäviä tai huonoja tuloksia suurimmissa kaupungeissa. Tähän aikaan vuodesta syynä on katupöly, mikä voi aiheuttaa terveyshaittoja. Katupölylle altistuminen esimerkiksi työ- tai koulumatkalla tai ulkoillessa aiheuttaa monelle oireita.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan korkeat katupölypitoisuudet voivat aiheuttaa terveellekin ihmiselle ärsytysoireita, kuten nuhaa, yskää, kurkun karheutta sekä silmien kutinaa ja kirvelyä. Vakaville vaikutuksille alttiita ovat kroonisia hengityselin- ja sydänsairauksia sairastavat henkilöt, kuten astmaatikot sekä sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumatautia sairastavat. Heillä katupöly voi pahentaa perussairautta jopa siinä määrin, että tarvitaan sairaalahoitoa.

Katupölyn aiheuttamat terveyshaitat ovat samankaltaisia kuin liikenteen pakokaasuille ja puun polton savuille altistumisesta aiheutuvat terveyshaitat. Katupölylle altistumista voi vähentää välttämällä ulkoilua pahimmin pölyävillä alueilla ja vilkkaiden katujen varsilla. Ilmatieteen laitos tiedottaa ilmanlaadusta.