Tänään on Opiskelijoiden mielenterveyspäivä – rakenteet kuormittavat jaksamista

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Opiskelijoiden arki on monilta osin viritetty äärimmilleen. Suorituskeskeisyys, toimeentulon haasteet, tuen puute, itseohjautuvuusvaateet ja sosiaalisten suhteiden heikkeneminen ovat vaikuttaneet siihen, että opiskelijoiden jaksaminen on hätätilassa. Opiskelijoiden psyykkiset vaikeudet ovat olleet jo vuosia nousutrendissä, joita korona-aika ja viimeaikaiset poikkeusolot ovat kärjistäneet.

Tänään vietettävän Opiskelijoiden mielenterveyspäivän kampanja tarttuu aiheeseen teemalla kohtuus. Kampanja näkyy somessa #KohtuusEiOoKirosana -tunnisteen kautta. Opiskelijoiden elämään vaikuttavaa päätöksentekoa on viime vuodet vienyt eteenpäin ajatus, jonka mukaan opiskeluun liittyviä vaatimuksia kiristämällä saadaan aikaan myönteistä kehitystä muun muassa valmistumisaikojen suhteen.

– Tulevaisuus on opiskelijoiden käsissä ja jos opiskelijat voivat huonosti, ovat tulevaisuuden näkymätkin heikot. Turvaamalla opiskelijoiden jaksaminen turvataan myös meidän kaikkien hyvinvoinnin tulevaisuus, toteaa Nyyti ry:n puheenjohtaja Miisa Tervala.

Opiskelijoiden mielenterveyspäivän kampanja on Nyyti ry:n koordinoiman Opiskelijahyvinvointiverkoston yhteinen kampanja. Opiskelijoiden mielenterveyspäivää vietetään keskiviikkona 19. huhtikuuta.