Älä tee luvatonta nuotiota kansallispuistossa – voi tulla todella kalliiksi

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kuivien ja lämpenevien ilmojen myötä myös ruohikkopalovaroituksista on tullut ajankohtaisia. Metsähallituksen Luontopalvelut muistuttaa, ettei niiden ollessa voimassa nuotioita saa tehdä kansallispuistoissa muualla kuin keittokatoksissa ja hormillisissa tulisijoissa.

Luontopalveluiden mukaan laittomat nuotiot ovat lisääntyneet Nuuksion kansallispuistossa pääkaupunkiseudulla. Ilmatieteen laitos on antanut ruohikkopalovaroituksia viikonlopuksi eri puolille Etelä-Suomea, muun muassa juurikin Nuuksion ja Sipookorven kansallispuistojen alueelle.

– Valvontaa tehdessäni näen Nuuksiossa tilanteita, joissa nuoret ihmiset ovat hakeneet vilkkaan virallisen nuotiopaikan läheisyydestä omaa rauhaa ja tehneet nuotion maastoon puuliiterin lähelle. Usein laittomat nuotiot ovat kauniilla paikoilla kallioilla, kertoo erätarkastaja Tommi Suonpää Metsähallituksen tiedotteessa.

Luvattomasta tulen teosta luonnonsuojelualueella seuraa keskimäärin kaksitoista päiväsakkoa. Ruohikkopalovaroituksen ollessa voimassa sakkojen määrä kasvaa. Nuotion sytyttäjä saattaa joutua korvaamaan myös kustannuksia, jos palo leviää ja apuun tarvitaan pelastulaitos.