Neljäsosa naisista tekee osa-aikatyötä – perheenäitien on helppo ymmärtää miksi

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Vuonna 2022 osa-aikatyötä teki 18 prosenttia kaikista palkansaajista. Osa-aikainen työ on yleisempää naisilla kuin miehillä. Opiskelu on yleisin syy osa-aikatyön tekemiseen, mutta naisilla siihen voi vaikuttaa myös perhe-elämä.

Aina osa-aikatyö ei ole oma valinta. Joka neljäs osa-aikatyötä tekevä olisi halunnut tehdä viime vuonna kokoaikatyötä. Palkansaajien määrällä mitattuna osa-aikatyötä tehdään eniten terveys- ja sosiaalipalvelujen toimialoilla. Seuraavaksi eniten tukku- ja vähittäiskaupan toimialoilla sekä majoitus- ja ravitsemistoiminnassa.

– Terveys- ja sosiaalipalveluissa osa-aikatyötä tekevien palkansaajien määrä kasvoi eniten 55-74-vuotiailla. Majoitus- ja ravitsemistoiminnassa taas 15-24-vuotiailla. Näissä ikäryhmissä osa-aikatyö sopii usein hyvin elämäntilanteeseen ja työtä tehdään mieluummin osa-aikaisena. 15-24-vuotiailla ja 65-74-vuotiailla kokoaikatyön puute olikin selvästi harvinaisempi syy osa-aikatyölle kuin muun ikäisillä, Tilastokeskuksen yliaktuaari Tatu Leskinen.