Netflix aloitti elokuvia postitse vuokranneena firmana – nyt se viimein loppuu

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Monille suomalaisille saattaa tulla yllätyksenä, ettei Netflix suinkaan aloittanut toimintaansa suoratoistopalveluna. Yhtiöllä oli ennen internet-yhteyksien nopeutumista ja vielä sen jälkeenkin toisenlainen tapa tuoda elokuvia ja sarjoja asiakkaiden katsottavaksi.

Netflix myi ja vuokrasi elokuvia alun perin postin välityksellä. Yhtiö on tiedotteensa mukaan vuodesta 1998 lähtien lähettänyt postitse yli viisi miljardia dvd ja blu-ray -levyä eri puolilla Yhdysvaltoja. Nyt alkuperäinen liiketoiminta on kuitenkin päättymässä, sillä viimeiset fyysiset elokuvat lähetetään asiakkaille 29. syyskuuta 2023.

Netflix aloitti elokuvien ja sarjojen suoratoiston vuonna 2007. Kyseessä oli alun perin vain oheispalvelu postitse tapahtuneelle vuokra- ja myyntitoiminnalle. Vuosien varrella postimyynti- ja vuokraustoiminta kuitenkin hiipui suoratoiston suosion kasvaessa.

Ensimmäinen Netflixin toimittama dvd oli kauhukomedia Beetlejuice ja suosituin nimike puolestaan vuonna 2009 ilmestynyt draama Elämä pelissä. Variety-lehden mukaan Netflixin dvd-liiketoiminta tuotti 145,7 miljoonaa dollaria vuonna 2022. Se vastasi vain 0,5 prosenttia yhtiön kokonaistuloista.