Joko näit valkoposkihanhia? Muutto Suomeen on alkanut

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ensimmäiset valkoposkihanhet saapuivat Suomeen Helsingin ja Turun seudulle jo huhtikuun alussa. Kyseessä on paikallinen, noin sadan yksilön parvi. Barentsinmeren alueen arktista kantaa on muuttanut Suomeen 20. huhtikuuta alkaen. Toistaiseksi Suomeen on saapunut joitakin tuhansia valkoposkihanhia. Lähipäivinä ja ensi viikolla muutto kiihtyy ja Suomeen saapunee kymmeniä tuhansia valkoposkihanhia.

– Valkoposkihanhien päämuuton alkamiselle talvialueelta kohti Itämerta on vappuun asti hyviä sääedellytyksiä, kun Skandinaviassa sijaitsevan matalapaineen eteläpuolella vallitsee läntinen myötätuulivirtaus, joka Etelä-Itämerellä kääntyy koilliseen kohti Baltiaa ja Suomea, Ilmatieteen laitoksen tutkija Jarmo Koistinen arvioi.

– Myös näkyvyys on keskimäärin hyvä. Toisaalta virtaus on kolea. Kuitenkin siirtyminen Itämeren alueelle kiihtyy, ja pikkuhiljaa voimistuvaa muuttoa voi odottaa täälläkin, erityisesti eteläisimmässä Suomessa. Tulevien öiden pakkaset hillitsevät Etelä-Suomessa jo olevien lintujen etenemistä kauemmas koilliseen.