Abba-tähti joutui fanin vainoamaksi – tuore dokumentti käsittelee asiaa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ruotsalaisen Abba-yhtyeen laulaja Agnetha Fältskog joutui kohtaamaan aikoinaan julkisuuden synkät puolet pakkomielteisen fanin vuoksi. Tapaukseen perehdytään Amazon Prime Videon ensimmäisessä pohjoismaisessa dokumenttielokuvassa Take a Chance.

Dokumentti sijoittuu aikaan, jolloin Abba nousi koko maailman valokeilaan. Gert van der Graaf ihastui Fältskogiin, alkoi säästämään rahaa, opettelemaan ruotsin kieltä ja muutti Ruotsiin etsimään häntä. Elokuvassa asiantuntijat, psykologit ja van der Graafin lähipiiri paljastavat, kuinka pakonomianen ihailu voi kääntyä rikokseksi.

– Pakkomielteinen fanittaminen ja stalkkaus voivat tuntua kaukaiselta ajatukselta, mutta joillekin ne ovat täyttä todellisuutta. Ruotsin kansallisen rikoksentorjuntaneuvoston mukaan satoja tuhansia ruotsalaisia naisia on ahdisteltu tai vainottu, ja mielestämme tämä on asia, joka pitää tuoda päivänvaloon, kertoo ohjaaja Maria Thulin.

Dokumentin toinen päätuottaja on Joel Karsberg, joka on ollut mukana tuottamassa myös Surviving R. Kelly -dokumenttisarjaa. Take a Chance saa ensi-iltansa Prime Video -palvelussa 19. toukokuuta.