YLE: Suomalaista suklaata trokataan Venäjälle – päälle venäjänkieliset tarrat

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Vientirajoituksista ja pakotteista huolimatta isojen venäläiskaupunkien tavaratalojen hyllyistä voi löytää suomalaista suklaata. Fazerin ja Pandan tuotteita toimitetaan itärajan yli järjestäytyneen trokaustoiminnan avulla. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Suomalaistuotteita järjestää Venäjälle pietarilainen maahantuontiyritys Effekta Grupp. Tuotteet ostetaan suomalaisista ja virolaisista kaupoista yksityishenkilöistä koostuvan verkoston avulla, ja ne kuljetetaan Venäjälle pieniä määriä kerrallaan. Tuotteiden jälleenmyynti Venäjällä ei ole kiellettyä, vaikka valmistaja olisi lopettanut viennin maahan sodan vuoksi.

– Me vain liimaamme niihin venäjänkieliset tarrat, jotta meillä on oikeus myydä niitä Venäjällä, Effektan myyntiosaston johtaja Anna Udaltsova kertoi avoimesti Ylelle.

Effekta myy suomalaistuotteita eteenpäin noin 50 kaupalle. Yritys mainostaa verkkosivuillaan yhteistyökumppaneihinsa kuuluvan norjalaisen Orklan omistamat suomalaisbrändit Panda, Taffel ja Kantola. Orkla Suomen myyntijohtaja Jussi Tolvasen mukaan yhtiö ei kuitenkaan ole tehnyt yhteistyötä Effektan kanssa edes ennen sotaa.

Fazerin ja Orklan edustajat ovat kertoneet tuomitsevansa trokaustoiminnan. Yhtiöt eivät kuitenkaan voi tehdä asialle juuri mitään. Erityisesti yksityishenkilöiden toimintaan puuttuminen voi olla mahdotonta.