Viroon oma museokortti – Suomessa hanke on ollut menestys

Matkailu · Terhi Piiroinen

Viro on tunnettu lukuisista kiinnostavista museoistaan ja maassa onkin asukasta kohden Euroopan eniten museoita ja museokäyntejä. Nyt käyttöönotettu maanlaajuinen Muuseumikaart, eli museokortti, avaa ovet yli sataan museoon sekä viiteensataan näyttelyyn ja kokoelmaan aina keskiaikaisista vankityrmistä moderniin taiteeseen ja maataloudesta tietotekniikkaan.

Alun perin alankomaalainen keksintö Museokortti esiteltiin Suomessa 2015, ja siitä lähtien maan museoinnostus ja käyntimäärät ovat kasvaneet tasaista tahtia rikkoen edellisten vuosien kävijäennätyksiä. Virosta tulee nyt viides maa, jossa museokortin omistajat pääsevät nauttimaan rajoittamattomista kulttuurielämyksistä.

Suomalainen Muuseumikaartin haltija voi helposti lisätä matkasuunnitelmaansa museovierailun tai pari. Suomalaisten suosituimmasta matkakohteesta Tallinnasta ja reittien varrelta esimerkiksi Pärnuun ja Tartoon löytyy runsaasti kiinnostavia kohteita, joiden ovet avautuvat digitaalisella museokortilla. Lisäksi yliopistokaupunki Tartosta löytyy oman matkansa arvoinen, upea Viron kansallismuseo ja 400 vuotta sivistyksen historiaa tarjoileva Tarton yliopiston museo.