Puutiaisaivokuumeelta voi suojautua – rokote otettava tarpeeksi ajoissa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Puutiaiset, eli punkit, levittävät kahta tautia: borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Oikein ajoitetut rokotukset ja peittävä pukeutuminen ovat paras suoja punkkitauteja vastaan. Puutiaisaivokuumetta esiintyy Suomen rannikkoseutujen lisäksi myös muun muassa Baltian maissa, Sveitsissä ja Etelä-Saksassa.

– TBE-viruksen aiheuttamasta aivokuumeesta voi jäädä elämänlaatua alentavia, pysyviä keskushermostollisia jälkioireita. TBE-virus tarttuu punkin syljestä muutamassa minuutissa jo pureman alkuvaiheessa. Punkit levittävät myös borrelioosia eli Lymen tautia, joka on eri sairaus kuin puutiaisaivotulehdus, kertoo Terveystalon yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen.

– Puutiaisaivokuumetapausten määrä on viime vuosien aikana hitaasti noussut, joskin määrä tuntuu vaihtelevan parin kolmen vuoden sykleissä. Puutiaisaivokuumeelta suojaava rokote annetaan kolmessa osassa. Ensimmäinen rokote kannattaa ottaa jo varhain keväällä, ennen kuin punkit lähtevät liikkeelle, sillä suojan kehittyminen vie noin kuukauden.