Selvitys: Työsuhdepolkupyörä lisää liikuntaa ja vähentää autoilua

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Pyöräliiton tekemän kyselyn mukaan verovapaa polkupyöräetu lisää liikuntaa, mutta ei kuitenkaan vähennä kävelemistä tai joukkoliikenteen käyttämistä. Yleensä työsuhdepyöräksi hankitaan sähköpyörä, ja varsinkin sähköpyörä korvaa auton käyttöä ja lisää pyöräilyä myös talviaikaan.

– Työsuhdepyörästä näyttää tulleen ympärivuotinen auton korvaaja. Noin puolet kyselyn vastaajista ilmoitti vähentäneensä auton käyttöä lumettomana aikana. Talviaikaan auton käyttöä oli vähentänyt noin kolmannes vastaajista. Tämän kokoluokan muutokset kulkutavoissa ovat erittäin poikkeuksellisia. Polkupyöräetu näyttääkin olevan erittäin kustannustehokas tapa vähentää liikenteen päästöjä ja lisätä ihmisten arkiliikuntaa, sanoo Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen.

Pyöräetu on kannustanut investoimaan pyörään enemmän, sillä neljä viidestä vastaajasta kertoi polkupyöräedulla hankitun pyörän olevan arvokkaampi kuin se, jollaisen he olisivat hankkineet muutoin. Kyselyn vastaajat toivoivat, että polkupyöräedun verovapaata arvoa korotettaisiin 100 eurosta 150 euroon kuukaudessa.