Spotify poisti kymmeniä tuhansia tekoälyn luomia kappaleita

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Musiikin suoratoistopalvelu Spotifyn kerrotaan poistaneen digitaalisesta kirjastostaan kymmeniä tuhansia tekoälyn luomia kappaleita. The Financial Times -lehden mukaan Spotify on myös estänyt Boomy-yritystä lataamasta uusia kappaleita palveluun.

Vuonna 2021 toimintansa aloittanut Boomy tarjoaa mahdollisen generoida tekoälyn luomia kappaleita. Kappaleita on voinut julkaista suoratoistopalveluissa ja tienata tällä tavoin rojalteja. Boomy väittää verkkosivuillaan luoneensa 14,5 miljoonaa kappaletta tai 14 prosenttia koko maailman nauhoitetusta musiikista.

Kappaleita poistettiin Spotifystä, sillä niiden suoratoistomääriä oli manipuloitu. Suoratoistopalvelun mukaan tekoälyn luomille kappaleille on kerätty kuuntelukertoja keinotekoisella tavalla, bottien avulla. Tekoälyllä luodut kappaleet ovat herättäneet viime vuosina laajamittaista huolta musiikkipiireissä niin tekijöiden kuin levy-yhtiöidenkin piirissä.

– Keinotekoiset striimaukset ovat kauan jatkunut, koko musiikkiteollisuutta koskeva ongelma. Spotify pyrkii kitkemään ne palvelustaan, suoratoistopalvelu kertoi tiedotteessaan medialle.