Apple sai varoituksen etukäteen – huhutaan suunnittelevan ikävää temppua latureihin

Digi · Tim Isokivi

Uuden EU-direktiivin myötä kaikissa Euroopassa myytävissä mobiililaitteissa ja kameroissa on oltava vuoden 2024 lopusta lähtien USB-C-latausportti. Päätös koskee myös teknologiajätti Applea, jonka älypuhelimissa on vuosien ajan ollut pelkästään yhtiön oma Lightning-liitin.

Applen tulevissa iPhone 15 -malleissa odotetaan olevan mahdollisuus lataukseen sekä USB-C että Lightning-latureilla. Huhujen mukaan laitteet voisi kuitenkin ladata täydellä nopeudella vain Applen omilla latureilla ja johdoilla. USB-C-laturit toimisivat huomattavasti hitaammin.

Huhuihin on jo reagoitu EU-tasolta. Saksalaislehti Die Zeitin mukaan EU:n sisämarkkinoista vastaava komissari Thierry Breton on varoittanut Applen kiertämästä direktiiviä vilpillisin keinoin. Mikäli laitteet eivät vastaa yhteinäisen latausstandardin vaatimuksia, voidaan sen myynti kieltää Unionin alueella.