Maksuhäiriömerkinnän poistuminen ei auttanut – jo tuhannelle uusia merkintöjä

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Asiakastiedon rekisteristä poistui marras-joulukuun vaihteessa noin 19.000 henkilöä. Syynä oli uusi luottotietolaki, jonka mukaan maksuhäiriömerkinnät poistetaan kuukauden kuluttua siitä, kun merkinnän aiheuttanut velka on maksettu ja tieto maksusta on rekisteröity.

Asiakastiedon tuoreen tutkimuksen mukaan noin tuhat lakimuutoksen myötä rekisteristä poistettua henkilöä on jo saanut uusia maksuhäiriömerkintöjä.

– Valitettavasti näillä lakimuutoksen myötä puhtaat luottotiedot saaneilla henkilöillä uuden maksuhäiriömerkinnän todennäköisyys näyttää olevan peräti 13-kertainen verrattuna muihin maksuhäiriöttömiin kuluttajiin, kertoo viestintäpäällikkö Ville Kauppi Asiakastiedosta.

Maksuhäiriöisten kuluttajien määrä on alkuvuonna kokonaisuutena hieman laskenut. Maaliskuun lopussa maksuhäiriömerkintöjä oli noin 360.000 suomalaisella. Runsaan seitsemän prosentin vähennystä viime vuoteen selittää suurelta osin joulukuun lakimuutos. Kuluttajille rekisteröitiin tammi-maaliskuussa yhteensä 1.650 maksuhäiriömerkintää, joiden syynä oli maksamatta jäänyt sähkölasku.