Iloinen yllätys Korkeasaaressa – myskihärkä synnytti poikasen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Korkeasaaressa koettiin taannoin iloinen yllätys. Eläintarhassa asuva myskihärkä synnytti toukokuussa terveen poikasen. Asia tuli yllätyksenä, sillä emon tiineys ei ollut näkynyt paksun talviturkin alta.

Korkeasaaren mukaan eläintarhan myskihärkälauma on koottu geneettisesti arvokkaan uroksen ympärille. Viime lokakuussa sen kumppaniksi saatiin Kölnin eläintarhan 10-vuotias naaras. Se on toukokuussa syntyneen kilin emo.

Lauman kerrotaan ottaneen kilin kiinnostuneena vastaan. Maaliskuussa Korkeasaareen Berliinistä muuttanut alle 2-vuotias naaras suhtautui kiliin jopa niin innokkaasti puskien, että laumaa täytyi pitää erillään pari päivää.

– Edellisen kerran myskihärät lisääntyivät Korkeasaaressa 2000-luvun alussa. Nyt kun meillä on laumassa pitkästä aikaa kaksi naarasta, voimme odottaa kilejä jatkossakin, kertoo kuraattori Ulla Tuomainen Korkeasaaren tiedotteessa.

Myskihärkää tavataan luonnossa Luoteis-Kanadassa ja Pohjois-Grönlannissa. Laji kävi aikoinaan sukupuuton partaalla liiallisen metsästyksen vuoksi, mutta nykyään laji on luokiteltu elinvoimaiseksi. Euroopan eläintarhoissa on noin 80 myskihärkää, mutta tavoitteena on kasvattaa yksilöiden määrää geneettisen monimotoisuuden säilymisen varmistamiseksi.