Tutkimus: Positiivinen elämänasenne voi ehkäistä dementiaa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Positiivisuudella on todistettu olevan elämälle myönteisiä vaikutuksia. Nyt tuore tutkimus todistaa, että elämään iloisemmalla asenteella suhtautuvalla on muita pienempi riski sairastua dementiaan.

Uusi tutkimus on paljastanut, että negatiivisten tunteiden, kuten ahdistuksen, uskotaan edistävän neurodegeneratiivisten sairauksien ja dementian puhkeamista. Tiedemiesten mukaan tämä johtuu siitä, että pitkäaikaiset negatiiviset tunteet voivat muuttaa aivoja. Erityisesti aivojen kaksi aluetta, posterior cingulate cortex ja amygdala, kärsivät negatiivisuudesta.

Nämä aivojen alueet ovat vahvasti mukana tunteiden ja pitkäaikaisen muistin hallinnassa. Lisäksi nämä ovat juuri niitä aivojen osia, joihin dementia vaikuttaa eniten. Ahdistuneen ihmisen aivot voivat olla kykenemättömiä muodostamaan etäisyyttä alakuloiseen elämänasenteeseen ja pysyvät siten pidempiä aikoja negatiivisuuden kierteessä. Tämä vahingoittaa tunnemuistoja ja se ikääntymisen yhteydessä ilmenee dementiana, Sebastian Baez Lugo Geneven yliopistosta sanoo.