Polkupyörävarkaus on säälittävää – viimein myös rikolliset ovat sen ymmärtäneet

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Tanskassa kuljetaan yleisesti polkupyörillä ja maassa halveksitaan polkupyörävarkaita yleisesti. Suomessa on ihmetelty fillarivarkaiden edesottamuksia menneinä vuosina, mutta nyt tilanne on muuttunut. Jopa varkaat itse ymmärtävät, että polkupyörän varastaminen on lähinnä säälittävää. Joskus mukaan lähtee pelkkä runko.

Polkupyörävarkaudet jatkoivat vähenemistään Suomessa vuonna 2022. Tieto ilmenee vakuutusyhtiöiden ja poliisin tilastoista. Vakuutusyhtiöt korvasivat viime vuonna runsaat 15.000 varastettua pyörää, kun edellisvuonna luku oli yli 18.000. Varkausmäärien huippu oli vuonna 2020, jolloin vakuutusyhtiöiden tietoon tuli yli 20.900 varastettua pyörää. Asiantuntijat kiittelevät omistajia varkauksien ehkäisemisestä.

– Pyöräilijät ovat selvästi lisänneet huolellisuuttaan ja lukitsevat pyöriään aiempaa ahkerammin. Kiitosta ansaitsevat myös kunnat, jotka ovat satsanneet fillariparkkeihin: pyörälleen löytää yhä useammin kiinteän telineen, johon menopelin saa lukittua rungosta, sanoo Finanssiala ry:n turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen.

Tilastokeskuksen analyysin mukaan pyöriä varastamalla ja myymällä rahoitetaan erityisesti huumeidenkäyttöä. Jos elämäänsä joutuu rahoittamaan polkupyöriä varastelemalla, kannattaa hakea apua. Suomessa on siihen tarjottu loistava mahdollisuus verovaroin tuettuna.