Tutkimus vahvisti: Negatiivisuus altistaa muistisairauksille – onnellisuus pitää aivot virkeänä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Onnellisuus- ja hyvinvointitutkimuksissa on usein painotettu asenteen tärkeyttä. Positiivisella asenteella on tutkitusti myönteisiä vaikutuksia myös terveyteen. Nyt on huomattu, että ikääntymiseen iloisesti suhtautuvilla ihmisillä on muita parempi muisti vanhempana.

Yalen tuoreen tutkimuksen mukaan iäkkäät ihmiset, joilla oli lievä kognitiivinen vajaatoiminta (MCI), saivat muistikapasiteettinsa 30 prosenttia todennäköisemmin takaisin normaaliin kognitioon, jos he olivat toiveikkaita ikääntymisensä suhteen.

Sen sijaan ikääntymisestään huolissaan olevilla muutosta parempaan ei havaittu. Tutkimuksen kerrotaan olevan ensimmäinen laatuaan, joka yhdistää positiivisen asenteen ja aivotoiminnan palautumisen. Tutkimus perustui 1.716 yli 65-vuotiaan osallistujan terveystietoihin.

– Aiemmat tutkimuksemme ovat osoittaneet, että ikään liittyviä uskomuksia voidaan muuttaa. Siksi ikään perustuvat asenteet yksilöllisellä ja yhteiskunnallisella tasolla voivat lisätä ihmisten määrää, jotka toipuvat vanhemmalla iällä myös kognitiivisesti, professori Becca Levy kommentoi.