Hampaat tulee pestä ennen aamiaista – tässä kaksi syytä

Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Yleinen suositus hampaiden pesemisen suhteen on se, että hampaat tulee pestä aamuin illoin. Monien hampaidenpesutottumukset eroavat kuitenkin siinä kohtaa kun tulee puheeksi se, että pestäänkö hampaat heti herättyä vai vasta aamiaisen jälkeen.

Hampaat tulisi pestä ennen aamiaista kahdesta syystä. Ensimmäinen syy on se, että bakteerien aiheuttama plakkikerros kannattaa pestä pois ennen aamiaisen nauttimista, ettei plakki saa lisää ravintoa. Bakteereita kertyy hampaiden pinnoille nukkumisen aikana siksi, koska syljeneritys laskee ihmisen ollessa yöunilla. Bakteereita kertyy siitä huolimatta, että hampaat pestään illalla.

Toinen syy on se, että hampaita ei tule pestä heti syömisen jälkeen. Monilla on kuitenkin kiire aamiaisen jälkeen jatkaa omia aamurutiineja ja lähteä kouluun tai töihin, minkä vuoksi aamiaisen ja hampaiden pesun väliin jää liian vähän aikaa. Hampaiden pesu heti syömisen jälkeen voi kuluttaa hampaiden kiillettä merkittävästi pitkällä aikavälillä. Syömisen ja hampaiden pesun väliin tulisi Daily Mail -sivuston mukaan jättää 30-60 minuuttia aikaa.