Tampereen puluissa herkästi tarttuvaa virusta – aiheuttaa Newcastlen tautia

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ruokaviraston mukaan Tampereen keskustasta joulukuun puolivälissä kuolleena löydetyistä neljästä kesykyyhkystä, eli puluista, on todettu lintujen ortoavulavirus. Samalla alueella on joulukuun lopun aikana havaittu useampia kuolleita puluja, ja myös havaintoja sairaista puluista on ilmoitettu alueen virkaeläinlääkäreille.

Tutkimuksiin lähetetyissä puluissa todettu virus on virulenttia eli voimakkaasti tautia aiheuttavaa virustyyppiä. Samaa virusta todettiin joulukuun alkupuolella kesykyyhkyssä Lempäälässä, ja myös syyskuussa 2022 todettiin viruksen aiheuttamaa kesykyyhkyjen kuolleisuutta.

PMV-1 virus aiheuttaa siipikarjassa Newcastlen tautia, joka on vakava eläintauti. Oireina voi olla lentokyvyttömyyttä, apaattisuutta ja hermostollisia oireita sekä lintujen kuolemia. Virus voi aiheuttaa ihmiselle silmän sidekalvon tulehdusta, mutta tartunnat ovat harvinaisia, ja vaativat yleensä läheistä kontaktia tartuntaa kantavaan lintuun.

Siipikarjan ja muiden lintujen pitäjien tulee huolehtia hyvästä tautisuojauksesta, jotta tartunta ei leviäisi lintujen pitopaikkaan. Yksittäiset kaupunkialueelta kuolleena löytyneet linnut voi poimia muovipussiin ja laittaa sekajätesäiliöön – ei biojätteisiin. Kuolleita tai sairaita lintuja on aina syytä käsitellä hansikkaat kädessä.