Kesän lämpöennätykset paukkuvat – tältä lähipäivät näyttävät

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Helteet ovat saapuneet Suomeen kertaheitolla. Vuoden tähän asti korkein lämpötila mitattiin torstaina 15. kesäkuuta Espoon Nuuksiossa. Mittari näytti kello 17:15 mennessä korkeimmillaan 28,8 astetta.

Kuluvan vuoden lämpöennätys voi rikkoutua jo pian. Forecan mukaan perjantaille ennustetaan maan etelä- ja keskiosaan 23-30 astetta ja Lappiin 12-21 astetta. Lauantain ja sunnuntaina lukemat eivät ole nousemassa aivan yhtä korkealle.

Juhannuksen säästä ei ole vielä täyttä varmuutta. Juhannusviikon keskilämpötilan ennustetaan olevan keskimääräistä lämpimämpi. Kuitenkin myös rajut ukkoset ovat mahdollisia.

– Ennusteissa juhannusaaton ja juhannuspäivänkin lämpötila nousee laajalti helteiseksi, paikallisesti jopa yli 30 asteeseen. Juhannuksena kolmenkympin helteet ja jopa rajut ukkoset taistelevat Suomen pinta-alasta. Vielä ei tiedetä, kallistuuko sää lopulta jommallekummalle puolelle, kertoo Forecan meteorologi Joanna Rinne.

UV-indeksi on helteiden vuoksi Suomessa laajalti 4-5, ajoittain jopa 6. Nyt on siis syytä suojautua auringon UV-säteiltä.