Yksi seikka pilaa usein kesäloman – psykologilta 4 vinkkiä parempaan lomaan

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kohtuuttomat odotukset ja suomalaisille tyypillinen suorituskeskeisyys voivat muuttaa mukavan lomanvieton stressaavaksi tehtäväksi. Nykypäivän työelämä ruokkii vaativuutta itseämme kohtaan ja moni kokee, että vapaa-aikakin täytyy käyttää itsensä kehittämiseen. Pelkkä oleminen on monelle arjessa vierasta.

– Jos loman alla ahdistuu töissä tai kotona tekemättömistä asioista tai siitä, miten ehtii toteuttaa kaikki suunnitelmat, lomaan kohdistuu ehkä liikaa odotuksia. Jos lomastressi purkautuu perheriitoina, on hyvä pysähtyä miettimään, mistä oikeasti on kysymys: liittyykö ahdistus enemmän loma-ajan odotuksiin vai omaan työhön ja sitä kohtaan koettuun tyytymättömyyteen, kehottaa Terveystalon psykologi, psykoterapeutti Aino Kohtala.

Aino Kohtala listaa neljä asiaa, jotka auttavat palautumaan ja nauttimaan lomasta. Aivan ensimmäisenä täytyy selkeyttää työtilanne. Sen jälkeen tulisi pysähtyä omien lomaan liittyvien toiveiden, odotusten ja suunnitelmien äärelle. On myös taitolaji katkaista työasioiden pyöriminen mielessä. Pääasia on kuitenkin se, että kunnioittaa lomaa. Loma on lomaa.

– Osa meistä suhtautuu työelämään joustavammin, eikä yksittäiseen sähköpostiin tai puheluun vastaaminen loman aikana aiheuta kohtuutonta kuormitusta. Suurimmalle osalle tämä ei kuitenkaan ole tarpeellista ja työ saa jää työpaikalle loman ajaksi. Omista rajoistasi voit muistuttaa esimerkiksi sähköpostin automaattivastauksissa.

– Loman täyttäminen pelkillä vuoden varrella kertyneillä kodin askareilla tai muilla tehtävillä voi myös onnistumiskokemusten sijaan lisätä paineita. Tekeminen ei lomallakaan ole kiellettyä, mutta kuuntele itseäsi tarkasti, ettei lomasta muodostu työleiri.